Tato metoda je dnes tím nejčastějším zpracováním kávy po sklizni, kdy se odstraní veškerá dužnina i se slupkou, a to před samotným sušením kávovníkových zrn. Nejprve se ve speciálním loupacím stroji odstraní vnější obal a kus dužniny, poté se zrna vloží do fermentačních nádrží, kde se po dobu 10-24 hodin fermentují a zbavují se zbytků dužniny. Následně se rozprostřou na slunci na tzv. afrických postelích, nebo na betonu a důkladně se vysuší po dobu cca 10–20 dnů. Tento proces zpracování zrna dokáže nejlépe vyzdvihnout jeho původ a odrůdu.
Hlavní roli hrají klimatické podmínky a země původu, hlavně tedy půda a počasí. V závislosti na zvolené odrůdě a její zralosti, fermentací a vlastním postupem praní a sušení se dotvářejí výsledné chuťové tóny. Také je zde mnohem menší riziko vzniku plísní než u ostatních metod. Tato metoda je velice náročná a často kritizovaná pro její spotřebu vody. V posledních letech se však farmáři snaží o účinnou recyklaci, což spotřebu vody výrazně snižuje.