Každý z nás preferuje jiné chutě. A nejen chutě, ale i typ kávy, tedy přesněji to, jestli si koupí již kávu namletou nebo dá přednost kávovým zrnům, která si namele doma sám. Už tušíte, co chcete právě vy, nebo potřebujete poradit? Jestli stále tápete, čtěte dál.
Kávu obvykle vybíráme podle několika kritérií:
- stupeň pražení
- čerstvost kávy
- způsob přípravy kávy
- původ kávy
ČERSTVOST KÁVY
Je tím úplně nejdůležitějším kritériem vůbec. Čerstvá káva v sobě ukrývá mnoho rozmanitých chutí a vůní. To nejlepší ze sebe rozvine přibližně pátý den po upražení a aroma a chuť si uchová přibližně jeden měsíc, proto je dobré do této doby také kávu spotřebovat, tedy zkonzumovat.
Čerstvou kávu poznáte podle:
- intenzivní vůně
- jemných chuťových tónů
- jemné pěny neboli cremy (pěny) při přípravě espressa, která se vyskytuje na jeho povrchu
Proto vždy při nákupu kávy sledujte datum, kdy byla káva upražená. Najdete ho na obalu každého balení.
STUPEŇ PRAŽENÍ
Stupeň pražení bude pravděpodobně zajímat hlavně kávové fajnšmekry. Je však důležitá i pro všechny ostatní, kteří mají rádi kávu. Pojďme se tedy seznámit, pouze v krátkosti, s jednotlivými stupni pražení a tím, jakou chuť kávová zrna po upražení mají.
1. Light Cinnamon - káva má velmi výraznou kyselost; zrno je světlé
2. Cinnamon - kávová zrna jsou světle hnědá a stále velmi kyselá, s toustovou příchutí
3. New England - světle hnědá zrna přestávají být tolik kyselá, ale zachovávají si chlebovou chuť
4. American - lehce tmavší zrna mají o něco sladší chuť
5. City Plus - káva má středně hnědou barvu a výraznou chuť
6. Full City - středně tmavá kávová zrna jsou hořkosladká
7. Viennese - kávová zrna nesou karamelové tóny, už nejsou tolik kyselá; jejich barva je tmavě hnědá
8. French - v kávě není patrná již téměř žádná kyselost, zrna jsou výrazně tmavě hnědá
9. Italian - káva nese silné tóny bez jakékoliv kyselosti, ale hranice mezi dokonalou kávou a kávou spálenou je velmi tenká
10. Spanish - to jsou ta nejtmavší kávová zrna, mají téměř černou barvu a jsou extrémně hořká
PŮVOD KÁVY
V tomto kroku můžete sledovat hned několik proměnných. Vybírat si lze nejenom mezi arabikou a robustou. Je možné rozlišovat i mezi kávou z Afriky nebo Střední a Jižní Ameriky.
Káva z Afriky je velmi kvalitní. U nás na českém trhu najdete především kávu z Etiopie, Rwandy, Keni, Burundi či Tanzanie. O africké kávě se říká, že si ji nejlépe vychutnáte filtrovanou, bez mléka cukru. Káva ze Střední Ameriky bývá často nasládlá s vyváženými chuťovými tóny. Hodí se jak na přípravu espressa, tak filtru. A samozřejmě si ji vychutnáte i v kávových mléčných nápojích. Kávová zrna z Jižní Ameriky pocházejí nejčastěji ze zemí jako Kolumbie, Ekvádor, Peru, Bolívie, Chile nebo Argentina. Čerstvě umletou kávu si nejlépe vychutnáte v podobě cappuccina, flat white a dalších mléčných nápojů. Jihoamerické kávy navíc bývají sladší s čokoládovými tóny.
ZPŮSOB PŘÍPRAVY KÁVY
A v neposlední řadě je důležité vybírat i kávu podle toho, jestli se ji chystáte upotřebit při přípravě espressa, případně alternativních druhů káv. V pražírnách a kavárnách se často setkáte s baleními kávy, na kterých je uvedeno, zdali se hodí spíše pro espresso nebo na filtr. Jde o doporučení pražiče, kterým se můžete, ale také nemusíte řídit. Záleží jen na vás.
Samozřejmě je důležité vybrat si i správnou velikost balení kávy. Pokud jste zvyklí připravovat si jedno espresso nebo jeden filtr denně, pak si raději pořiďte menší balení kávy, jinak hrozí, že ji neupotřebíte do měsíce od upražení a už nebude tak kvalitní. Jestliže ale konzumujete dvě a více káv denně, klidně si kupte větší balení.
U nás na e-shopu najdete jak kávu zrnkovou, tak mletou. Zároveň vybírejte podle toho, jestli chcete robustu či arabiku nebo směs obou typů káv.