Před nedávnem jsme s vámi řešili výběr kávovarů, a však ne každý chce do kávovarů investovat hned několik tisíc, proto vám v tomto článku popíšeme, jak získat maximální chuťový zážitek z připravené kávy v moka konvičce.
Správný výběr kávy
V nabídce našeho e-shopu naleznete pravou chuť Italské kávy značky Pedron caffe, Na výběr máte hned z několika variant káv poměru arabici s robustou nebo čistě jen sto procentní arabicu. Také pro přípravu kávy v moka konvičce platí rčení - čím čerstvější káva, tím lepší výsledek. Nejlepší chuti dosáhnete když pomelete kávu krátce před přípravou kávy v moka konvici.
Vůni čerstvě připravené kávy se nic nevyrovná. A pokud jste ještě nikdy neochutnali kávu z moka konvičky ani nemáte zkušenost s její přípravou, pak vězte, že o dost přicházíte. Vůně kávy je stejně omamná jako její chuť.
Káva intenzivní a plná? Nebo lehká a svěží?
Tou bezpochyby největší výhodou přípravy kávy v moka konvičce je, že káva dostane zcela nový chuťový rozměr. Doslova a do písmene ve vás probudí všechny vaše smysly. Hodně ovšem záleží na rychlosti ohřevu vody a předčasném utlumení. Tím ovlivňujete extrakci kávy a její výslednou chuť.
Na přípravu kávy v moka konvičce se hodí jak svěží a lehká káva s ovocnými tóny a čokoládovým závěrem nebo plná káva s chutí karamelu, čokolády a zemitých tónů. Pamatujte ale na to, že káva by měla být středně umletá. Příliš jemně namletá káva způsobí, že se horká voda přes kávu neprotlačí, hrubě namletou kávou se zase připravíte o plnou chuť kávy.
Příprava kávy v moka konvičce v 7 bodech
A nyní se podíváme na samotný postup přípravy kávy v moka konvičce. Ničeho se nebojte, moka konvičku zvládnou i úplní kávoví začátečníci. Každá moka konvička uvnitř sebe nese označení, pro kolik porcí kávy je určena. Na vás je se rozhodnou, kolik šálků chcete připravit. Jeden nebo dva? Či snad čtyři? Nebo osm? Záleží i na tom, jak velkou moka konvičku si pořídíte. Na každou porci připadá 40 až 50 ml vody. Objem samotné kávy je dán objemem sítka.
- Ze všeho nejdříve naplňte varnou nádobu (spodek moka konvičky) filtrovanou nebo obyčejnou vodou a to tak, aby dosahovala spodního okraje přetlakového ventilu.
- Umletou kávu pomocí dávkovače nasypejte do sítka a klepnutím o stůl ji zarovnejte do úhledné rovinky.
- Sítko vložte do varné nádoby, uzavřete ji víkem a nasaďte na ni servírovací konvičku.
- Moka kávu připravujte na středním plamenu.
- Jakmile uslyšíte, že se káva vaří, a přes trysku pomalu, ale jistě začne vytékat káva s pěnou, stáhněte plamen na minimum.
- Když se sběrná nádobka zaplní ze dvou třetin kávou, moka konvičku z ploty stáhněte a vypněte ohřev.
- Nalijte kávu do šálku a máte hotovo. Teď už jen zbývá vychutnat si ji u dobrého filmu, seriálu nebo knížky.