Patříte mezi milovníky kávy, ale stále nevíte vlastně z čeho se zpracovává nebo vyrábí a jakou mají například i chuť díky výrobě? Někdy jste určitě narazili na obale na slovíčka natural, honey nebo washed? Na aroma a chuť má nezbytnou roli jakým se ze zrna slupka a dužina odstraňuje. Mnohdy tím ujasníme, jakou právě někdy bývá i chuť kávy, někdy může být sladší, jindy silnější intenzivnější nádech i lehkost.
Nedílnou součástí, jak docílit chuti kávy, aby byla příjemná a lahodná, je také nezbytné kde se pěstuje a jaké má podmínky, ať už je to klima, také i půda a hlavně tedy odrůda kávovníku.
Nyní si vysvětlíme, co znamenají ty tři výrazy natural, honey a wahsed.
Natural je způsob zpracování suchou metodou.
Kávova třešeň se suší buďto na afrických postelí, kdy se dodržuje proces, aby se nestalo to, že by chytla plíseň, proto je farmáři přetáčejí a na noc, kvůli vlhkosti překrývaji, Během takovéhoto procesu třesně frementují a získávají tak i cukry a chuť kávy se mění. Po usušení jsou zbavena slupky a mohou se dál poslat do expedice.
Honey zpracování zrn
Kávové třešně jsou zbaveny vnější slupky, dužina zůstává, tím zůstává sladká přichuť, musí se dodržovat pravidla vlhkosti, pokud se navýší , musí se pak dosušit, je to složitější, ale výsledek opravdu stojí za to. Také se určují ponechání dužiny, kdy může být moc lepkavá nebo méně a označují se jako bílá nebo žlutá či černáv anglickém provedení
Washed zpracování mokrou metodou
Kávové třešně jsou zbaveny veškeré dužiny i slupky, pak jsou dány do nádoby, kde se zcela zbaví od dužiny, poté jsou omyta a suší se opět na afrických postelí. Je to nejčastější proces a káva pak má ojedinělou chuť.
Co by jsme ještě dodali?
Díky těmto procesům, si můžete pak na obalu všimnout, o co se třeba jedná, ať máte představu, jakou chuť pak například káva má a jak se kávove třešně zpracovávají, a za jisté mají v tom ojedinělý podíl právě na chuti dané kávy. Určitě si najdete tu správnou , která vám bude natolik chutnat, že s ní budete trávit svůj čas a pohodu.