Rádi si vybíráte kávu podle zemí, respektive regionů, v nichž se káva pěstuje? V tom případě vás seznámíme s kávou pěstovanou v oblastech, které této rostlině náramně svědčí, a také vám povíme, co od kávy z daného regionu můžete čekat.
Afrika
Každý region má svou typickou kávu, která se liší od všech ostatních. Například káva pocházející z Afriky obsahuje vysoké množství kyselin a ukrývá v sobě velmi svěží (citrusovou) chuť. Zároveň je ale příjemně nasládlá s koncovým `ocáskem` s chutí bílého suchého vína. Mezi hlavní producenty patří Jemen, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Uganda nebo Zimbabwe.
Jižní Asie
Jižní Asie produkuje kávu s velmi nízkou aciditou (kyselostí), bohatou a plnou chutí. Potrpí si na ni především milovníci těžké a kořeněné kávy. Hlavními vývozci jsou Jáva, Sumatra, Papua-Nová Guinea a Sulawesi.
Latinská Amerika
Káva z Latinské Ameriky v sobě nese celé široké spektrum chutí, od zemité přes ořechovou až po čokoládovou, karamelovou nebo vanilkovou. Taková káva pochází jak ze Střední Ameriky, tak i z té Jižní a rovněž i z oblasti Karibiku. Hlavními producenty jsou bezpochyby Guatemala, Salvador, Honduras, Kostarika, Kolumbie, Peru, Kuba, Bolívie nebo Dominikánská republika.
Austrálie
I Austrálie má kávovému světu co nabídnout. Samotní Australané kávu milují a potrpí si na její vysokou kvalitu. Ačkoliv se tu pěstuje hlavně v nížinách, na chuti jí to rozhodně neubírá. Nejčastěji se zde pěstuje arabica sklízená mechanickým způsobem. Káva obsahuje méně kofeinu, je sladká a zároveň není vůbec hořká. Nejčastěji mívá ořechovou nebo čokoládovou chuť.
Nyní se podíváme na konkrétní země a jejich kávu. Vybíráme pro vás ty, které jsou u nás velmi oblíbené a zároveň je jejich kávová produkce běžně dostupná i v našich končinách.
Brazílie
Brazilská káva je považována za tu nejlepší na světě a to díky hned třem podnebným pásům, které tato země protíná - rovníkovému, subtropickému a mírnému pásu. Má jemnou a měkkou chuť, často mívá nízkou kyselost a nese čokoládové tóny.
Ekvádor
Zaměřuje se především na pěstování robusty. Ta se honosí vysokou kyselostí, komplexní chutí a velmi harmonickým aromatem. Je sladká i hořká zároveň a s arabikou si rozhodně v ničem nezadá.
El Salvador
Káva ze Salvadoru je aromatická, s jemnou aciditou, ale zároveň medově sladká. Nese tóny citrusů i čokolády.
Guatemala
Guatemalská káva je sladká, někdy také chutná po oříšcích a voní po citrusech a květinách. Má plné, kulaté tělo a výraznou kyselost.
Honduras
Čokoláda a oříšky, to jsou dvě typické chutě pro kávu z Hondurasu. Také mívá vanilkové aroma a vyváženou kyselost.
Kolumbie
V chuti kávy najdete především sladké ovoce, ořechy, karamel a kakao. Rovněž mívá velmi nízkou kyselost.
Nikaragua
Kávová zrna z Nikaraguy mají vyvážený chuťový profil, hladké tělo, střední až nízkou kyselost a z připravené kávy ucítíte hlavně karamel, čokoládu nebo citrusy.
Kostarika
Jestli někdy poletíte na Kostariku na dovolenou, určitě si tu nezapomeňte koupit místní kávu. Má ideální kyselost a kořeněné aroma. Chuťově nejzajímavější kávou je ta, která pochází z Tarrazu. Právě zde se kávovníky pěstují bez pesticidů a umělých hnojiv. Káva se navíc sklízí a zpracovává pouze ručně.
Etiopie
I etiopská káva se může směle zařadit k těm nejlepším na světě. Často mívá vínové aroma s bohatou, harmonickou chutí. Pěstuje se tu hlavně arabica a nasbíraná kávová zrna je možné rozdělit do dvou kategorií: longberry a shortberry. Za ta kvalitnější bývají považována zrna longberry, která mají vínovou a silně kořeněnou chuť.
Keňa
Káva pocházející z této země vyniká plným tělem, příjemnou aciditou a bohatou chutí. Charakteristickými tóny pro ni jsou černý rybíz a květiny. Také je velmi sladká.
Rwanda
Tato káva nabízí širokou škálu chuťových profilů, ucítíte z ní třešně, mandarinky, švestky, ale například také kakao nebo čokoládu.
Vietnam
Vietnamská káva vyžaduje speciální způsob přípravy, respektive to není nutností, ale `po vietnamsku` si kávu vychutnáte nejlépe. Ze země se vyváží především robusta, výjimkou ovšem není ani arabica. Vietnamská káva mívá příjemně sladké, čokoládovo-oříškové tóny. Robusta také obsahuje mnohem více kofeinu než arabica a bývá i výrazně horčejší.