Káva jako tajná ingredience ve vaší kuchyni

Samozřejmě že se z kávy nepřipravují jen lahodné kávové nápoje. Káva je surovinou multifunkční a dá se tak použít i na přípravu dalších zajímavých nápojů nebo třeba pokrmů. Nevěříte? Přesvědčte se sami.

Snad vám ani nemusíme připomínat, že právě silné italské espresso je (rozhodně nikoliv tajnou) ingrediencí například slavného moučníku tiramisu. Bez kávy o pravém tiramisu v žádném případě mluvit nelze. Ale máme tu i pár dalších receptů, které by bez kávy rozhodně nechutnaly tak dobře. Které to jsou?

Čokoládové suflé

Nejspíš ho ochutnal aspoň jednou v životě každý z nás. Ale napadlo by vás v něm hledat kávu? Kávové suflé rozhodně musíte ochutnat, je to úplně jiný zážitek.

Připravte si na těsto:

  • 200 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 dvojité espresso
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • máslo
  • 1 lžíce mletých mandlí

Připravte si na omáčku:

  • 120 g vysokoprocentní čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 dvojité espresso
  • 2 lžíce kvalitního rumu

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 190 ° a připravte si šest mističek nebo šálků, které je možné umístit do rozehřáté trouby.

2. Nastrouhejte si čokoládu a zalijte ji teplým espressem. Směs zahřívejte ve vodní lázni a počkejte, až se obě ingredience dobře propojí.

3. Jakmile směs vychladne, přimíchejte do ní žloutky, mouku, mandle a polovinu cukru.

4. Zvlášť si v misce vyšlehejte bílky a po lžičkách do nich přidávejte zbylý cukr. Sníh následně přimíchejte (postupně) do čokoládové směsi.

5. Těsto rozdělte do formiček, vložte je do trouby a pečte přibližně 20 až 25 minut.

6. Mezitím si připravte omáčku na suflé. V misce ve vodní lázni si smíchejte čokoládu, smetanu a kávu.

7. Omáčku stáhněte z plotny a přimíchejte do ní alkohol.

8. Suflé podávejte ještě teplé, přelité rovněž teplou omáčkou.

Minutková nepečená roláda

Každý má rád roládu. Tu pečenou i nepečenou. A neexistuje snad nikdo, kdo by pohrdl roládou kávovou.

Připravte si na základ:

  • 500 g sušenek (například karamelových nebo máslových)
  • 130 g moučkového cukru
  • sáček vanilinového cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 silná espressa (dvojitá)

Připravte si na krém:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Postup:

1. Sušenky si rozmixujte tak, aby měly konzistenci třtinového cukru (nesmí být rozmixované příliš najemno).

2. Přesypte rozemleté sušenky do větší mísy a přidejte k nim oba druhy cukru, rozemleté vlašské ořechy, kakao a samozřejmě kávu. Vypracujte těsto.

3. To si následně rozdělte na poloviny a každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odležet v lednici.

4. Následně si těsto rozválejte na plát silný 0,5 cm. Takto vám vzniknou dva pláty.

5. Vyšlehejte si máslo s cukrem a rumem a polovinou krému potřete jeden z rozválených plátů. Následně ho stočte do rolády, opět ji zabalte do fólie a nechte 2 hodiny tuhnout v lednici.

6. To samé udělejte s druhým plátem.

7. Jakmile budou rolády dostatečně ztuhlé, rozkrájejte je na silnější plátky.

veronika-jorjobert-edAWhBCgEqs-unsplash

Staročeská hovězí pečeně

A dost bylo sladkého. Vyzkoušejte kávu kombinovat také s masem. Že je to nemožné? Nikoliv, nemožné není vůbec nic.

Připravte si:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 lžíce čerstvě nadrceného pepře
  • 2 kg hovězího zadního (případně plece)
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1 velká žlutá cibule
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1/2 litru filtrované kávy
  • 2 lžíce másla
  • 1/3 hrnku kvalitní whiskey nebo bourbonu

Postup:

1. Troubu si předehřejte na 180 °.

2. Maso osolte, opepřete a lehce zaprašte moukou.

3. V pekáči na plotně si rozehřejte rostlinný olej a zprudka na něm maso orestujte ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo a nepustilo šťávu. Následně maso z pekáče vyjměte.

4. V této chvíli do pekáče přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a dozlatova ji osmažte. Teď k ní vraťte pečeni a přidejte sušený bobkový list a tymián. Pečeni také zalijte kávou a hrnkem vlažné vody.

5. Pokrm přiveďte k varu a maso otočte. Nechte ho lehce odpočinout zakryté alobalem.

6. Po uplynutí doby pekáč vložte do trouby a maso pečte tři hodiny. Nezapomeňte maso pravidelně kontrolovat a případně podlévat trochou vody.

7. Jakmile je maso upečené, vyjměte ho z pekáče, zabalte do alobalu a opět ho nechte odpočinout.

8. Mezitím šťávu v pekáči přiveďte k varu, případně k ní přidejte ještě trochu vody. Do šťávy přimíchejte trochu másla a lehce zaprašte moukou, zdá-li se vám příliš řídká. Opět nechte šťávu lehce projít varem.

9. Nakonec do omáčky přidejte whiskey, dochuťte solí a pepřem.

Barbecue omáčka

Skvěle se hodí na marinování vepřových i hovězích žebírek a bez kávy se ta pravá barbecue omáčka rozhodně neobejde. Pokud jste tedy někdy přemýšleli nad tím, co dělá barecue omáčku barbecue omáčkou, teď už to víte.

Připravte si:

  •  2 espressa
  • 1 šálek kečupu
  • 1 šálek jablečného octa
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 šálek najemno nasekané cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 nadrcené čerstvé chilli papričky
  • 1/2 šálku hořčice smíchané s teplou vodou
  • 2 lžíce worcestrové omáčky

Postup:

1. Veškeré suroviny si nasypejte do většího kastrůlku a zahřívejte je.

2. Až začne směs probublávat, vyčkejte ještě asi dvacet minut.

3. Ve chvíli, kdy směs na barbecue vychladne, rozmixujte ji dohladka.

4. Přendejte omáčku do uzavíratelné sklenice a uchovávejte ji v lednici. Takto vám vydrží přibližně dva týdny.