Jak spolu káva a zaměstnanci souvisí? Je to prosté. Na první dobrou bychom si mohli říct, že téměř každý zaměstnanec pije kávu, a když si tak pro něj jeho zaměstnavatel připraví kávu na pracovišti jako jeden z benefitů, je to pro zaměstnance rozhodně velké plus. Musí to být ale samozřejmě káva dobrá a kvalitní. Nakoupit levnou namletou kávu a dát zaměstnancům do kuchyňky varnou konvici asi zvládne každý zaměstnavatel. Ale možnost připravit si lahodné espresso nebo cappuccino přímo na pracovišti, to už je věc jiná. Zkrátka benefitem je, když si může zaměstnanec ve své práci dopřát takovou kávu, jakou dostane třeba ve své oblíbené kavárně.
Co říkají průzkumy?
V minulém roce si jedna kávová společnost udělala mezi zaměstnanci průzkum a zjistila, že až 77 % zaměstnanců ocení, když si na pracovišti může připravit dobrou kávu, případně když mu ji někdo připraví. Skutečně se proto dá i na tak obyčejnou komoditu, jakou káva pro někoho může být, nalákat spoustu zajímavých a výkonných pracovníků. Nyní ovšem vyvstává jiná otázka. Jak je to s kávou a produktivitou? Jak spolu tyto dvě věci souvisí?
Káva vytváří produktivní zaměstnance
Jak už jsme psali v článku Káva a mozek: Jak kofein ovlivňuje náš mentální výkon?, kofein pro náš mozek představuje neuvěřitelné povzbuzení. Po ránu nás nastartuje a takzvaně nám dobije baterky. Šálek kávy si ovšem dopřáváme nejenom po ránu, kdy potřebujeme nastartovat, ale i například v polední pauze, při níž si naopak potřebujeme od práce trochu odpočinout. Kávu si po obědě vychutnáváme ve společnosti kolegů nebo například při čtení novin nebo knihy. Obojí má pro náš organismus smysl. Dobří zaměstnavatelé vědí, že lidé si při polední pauze dobíjejí baterky, aby odpoledne podali stejně kvalitní výkon jako v hodinách dopoledních. A proto je dobrá káva na pracovišti prospěšná i pro samotné zaměstnavatele, kteří by měli vědět, že pauza na kávu zvýší produktivitu jejich zaměstnanců.
Mezilidské vztahy a utužování kolektivu
Zároveň se dá s kávou na pracovišti dobře utužovat kolektiv a tudíž se dá říct, že káva zlepšuje mezilidské vztahy. Pokud na pracovišti pořádáte společné schůzky, prezentace nebo cokoliv jiného, ani tato činnost se neobejde bez kávy. Nad kávou se vymýšlejí ty nejlepší věci, přichází ta správná inspirace a zároveň se s ní i lépe řeší menší i větší problémy.
V neposlední řadě je nutné zmínit, že káva je pro mnohé zaměstnance jedinou možností, jak se seznámit a sblížit se s jinými kolegy. Někteří z nás jsou velmi stydliví a nedokážou se seznamovat tak snadno jako jiní. Potřebují mít nějaký důvod, pádný důvod, aby někoho oslovili nebo se s někým jen tak dali do řeči. A káva je tématem vděčným, především mezi mladými lidmi mezi 18 až 24 lety.
Mezi kterými profesemi je káva nejžádanější komoditou?
Jedna z amerických studií publikovaná na kariérním webovém portále Career Builder přišla s tím, že 46 % lidí o sobě tvrdí, že jakmile se jim nedostává dobré kávy, nedokážou podávat ten správný a hlavně žádaný výkon. Káva zkrátka k práci neodmyslitelně patří. Ještě jeden poznatek je ovšem extrémně důležitý. Víte, mezi kterými profesemi se vypije nejvíce kávy? Podle oné zmíněné studie jsou to především vědci a laboratorní pracovníci, pracovníci v oblasti marketingu a PR, vzdělávací pracovníci, spisovatelé a novináři, zdravotníci a lékaři. Všechny tyto profese jsou nesmírně důležité a vyžadují obrovskou dávku soustředění a dobrou paměť.
Benefit, na který se pořád zapomíná
Zaměstnavatelé v dnešní době čím dál urputněji přemýšlejí, čím přilákat mladé a šikovné pracovní síly. Nabízejí oblíbené benefity, kterými jsou například sick days, týden dovolené navíc, home office, příspěvek na důchodové připojištění, Multisport kartičku nebo například jednou týdně snídani na pracovišti v podobě čerstvého pečiva a ovoce. Na dobrou kávu však leckdo zapomíná. Nabídnout zaměstnancům kvalitní kávovar na přípravu espressa nebo cappuccina, případně sortiment na přípravu alternativních druhů káv je však benefit neméně důležitý.