Káva a gastronomie: jak káva ovlivňuje chuťové vjemy jídel a dezertů

Kávu není třeba kombinovat pouze s dezertem. Všichni si umíme dobře představit, jak káva chutná v kombinaci s cheesecakem, sachrem nebo třeba zmrzlinou. Párování je to výtečné a málokterý konzument kávy a sladkého si bude takovou kombinaci odpírat. Nyní se podíváme na kávu a další pokrmy trochu podrobněji. Začneme ale tím, že si řekneme, co si dát k espressu nebo třeba k ledové kávě.

Každá káva má svůj dezert

Milovníky espressa asi nepřekvapí, že k tomuto typu kávy se hodí především tiramisu nebo biscotti, toskánské sušenky, které jsou předurčené k tomu, abyste si je do espressa namáčeli. Obecně k africkým kávám, tedy kávám s obvykle vyšší aciditou (kyselostí), je doporučováno konzumovat čokoládové dortíky, krémové dezerty a výrazně chuťové koláče. To naopak ke kávě ze Sumatry nebo Indonésie byste si měli dopřát něco výrazně pikantního a slaného. K latinskoamerické kávě se nejlépe hodí čokoláda a mrkvový koláč. A k ledové kávě patří jednoznačně zmrzlina, ačkoliv citrónovým muffinem nebo koláčem také samozřejmě vůbec nic nezkazíte.

A ještě se podíváme na dobroty, které si můžete dopřát ke světle, středně nebo tmavě upražené kávě. Světle upražená káva, například keňská, jávská, se nejlépe kombinuje s dezerty z bobulového ovoce. Středně upražená káva (Kostarika, Guatemala) se dokonale snoubí s cheesecakem nebo žloutkovými dezerty. Tmavě upražená káva (italská, vídeňská) si rozumí hlavně s tmavou čokoládou a krémovými dorty.

Jak to tedy s našimi chutěmi je?

Ale proč se vůbec káva se sladkými dezerty kombinuje? Obvykle se (alespoň v minulosti) předpokládalo, že káva bude hořká, zejména espresso, proto si lidé chtěli ke kávě dopřát něco sladkého, aby tyto chutě vykompenzovali. Ve skutečnosti ale samozřejmě dobrá káva (ani espresso) nikdy hořké není. Některé výzkumy ovšem poukazují na to, že lidé si čím dál častěji kávu dopřávají společně s hořkou čokoládou. Proč tomu tak ale je? Protože když lidé vypijí kávu, mají utlumenou takzvanou hořkost. A když tedy po vypití třeba espressa zkonzumují kostičku nebo dvě hořké čokolády, vlastně ji vůbec nevnímají jako hořkou, ale naopak vypitím kávy docílili toho, že hořkou kávu vnímají, jako by byla sladší, než ve skutečnosti je. Proto kdykoliv si ke kávě dopřejete cokoliv sladkého, ať více nebo méně, vždycky vám onen dezert bude chutnat sladčeji.

nathan-dumlao-gOn7dKcCWKg-unsplash(1)

Káva naslano

Dosud jsme probírali zatím převážně jen sladké dezerty, ale jak jsme uvedli na začátku, kávu samozřejmě nemusíte pít pouze společně se sladkými pokrmy. Klidně párujte kávu i se slanými pochutinami. Třeba vejce a slanina, klasická americká snídaně, bude nejlépe chutnat s filtrovanou kávu. Palačinky plněné slanou náplní, třeba sýrem nebo kuřecím masem a špenátem se skvěle doplňují s chuťově výraznými kávami plné květinových a ovocných tónů. O nikaragujské kávě se říká, že nejlépe chutná s ovesnými vločkami. Slané koláče, které jinak nazýváme po francouzsku quiche, vám budou nejlépe chutnat se středně praženou kávou, případně také s kávami latinskoamerickými.

Když alkohol, tak rum

S kávou se samozřejmě páruje také alkohol. Pokud chcete kávu právě s alkoholem zkombinovat, pak se k tomuto účelu nejlépe hodí kvalitní rum. Kávu s rumem můžete pít tak, že si nejprve dáte doušek rumu, pak ho zapijete kávou a v ústech se pak tyto chutě krásně propojí. Ale také si můžete trochu rumu přilít rovnou do kávy. Alkohol ovšem přiléváme obvykle do kávy horké, aby se trocha alkoholu odpařila a jeho chuť nebyla tak štiplavá.

Jedna malá zajímavost na závěr

Brazilská káva je vyhlášená po celém světě. O jejích kvalitách samozřejmě není jakýchkoliv pochyb. Možná by vás ale nikdy nenapadlo ji spárovat s jemně slaným sýrem. Přesně tak si ale Brazilci svou kávu vychutnávají. Ke slazené kávě si dají sýr z oblasti Minas Gerais. Malé kostičky sýra si lidé do kávy přímo namáčejí. A právě z tohoto brazilského zvyku vznikl jeden opravdu delikátní pokrm, který si přímo žádá o to, abyste ho doma také vyzkoušeli. Na pár plátků stařené goudy rozdrtíte pekanové ořechy a vše přelijete slaným karamelem. Vše si samozřejmě vychutnáte se svou oblíbenou kávou. I sladko-slané dezerty jsou v kombinaci s kávou výtečné.