Pro těsto
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla (měkkého)
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku silné připravené zrnkové kávy (můžete smíchat jemně mletou kávu s horkou vodou a nechat vychladnout)
Pro krém:
- 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 200 g karamelových bonbonů nebo karamelového krému
- 1/4 šálku silné připravené zrnkové kávy (vychlazené)
Pro ozdobu (volitelné):
- Karamelová poleva
- Zrnková káva na posypání
Návod:
-
Předehřejte troubu na 175°C a připravte si dortovou formu (cca 23 cm průměru), kterou vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
-
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
-
V jiné misce utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, za stálého míchání. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
-
Přidávejte suché ingredience do směsi s máslem a cukrem střídavě s připravenou zrnkovou kávou. Začněte a končete suchými ingrediencemi. Míchejte pouze dokud se vše spojí, nedošlo k nadměrnému míchání.
-
Těsto nalijte do připravené dortové formy a vyrovnávejte povrch.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud zapíchnutý špejle nevyjde suchá. Nechte dort chvíli vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na rošt a nechte úplně vychladnout.
-
Mezitím připravte krém. Ve vhodné nádobě si nechte rozpustit karamelové bonbony nebo karamelový krém na mírném ohni. Přidejte připravenou zrnkovou kávu a promíchejte, dokud se vše spojí. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
-
V samostatné míse ušlehejte smetanu ke šlehání do tuhých špiček.
-
Postupně vmíchejte karamelovou směs do ušlehané smetany, opatrně a lehce míchejte až do hladkého spojení.
-
Krém nanesete na zcela vychladlý dort. Dort můžete ještě ozdobit karamelovou polevou a posypat zrnkovou kávou.
-
Nechte dort odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny (ideálně déle) před servírováním, aby se chutě propojily a dort ztuhl.
-
Nakonec si dort pochutnejte!