Karamelový dort s kávou

Pro těsto

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla (měkkého)
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku silné připravené zrnkové kávy (můžete smíchat jemně mletou kávu s horkou vodou a nechat vychladnout)

Pro krém:

  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 200 g karamelových bonbonů nebo karamelového krému
  • 1/4 šálku silné připravené zrnkové kávy (vychlazené)

Pro ozdobu (volitelné):

  • Karamelová poleva
  • Zrnková káva na posypání

Návod:

  1. Předehřejte troubu na 175°C a připravte si dortovou formu (cca 23 cm průměru), kterou vymažte máslem a vysypte trochou mouky.

  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.

  3. V jiné misce utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, za stálého míchání. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.

  4. Přidávejte suché ingredience do směsi s máslem a cukrem střídavě s připravenou zrnkovou kávou. Začněte a končete suchými ingrediencemi. Míchejte pouze dokud se vše spojí, nedošlo k nadměrnému míchání.

  5. Těsto nalijte do připravené dortové formy a vyrovnávejte povrch.

  6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud zapíchnutý špejle nevyjde suchá. Nechte dort chvíli vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na rošt a nechte úplně vychladnout.

  7. Mezitím připravte krém. Ve vhodné nádobě si nechte rozpustit karamelové bonbony nebo karamelový krém na mírném ohni. Přidejte připravenou zrnkovou kávu a promíchejte, dokud se vše spojí. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.

  8. V samostatné míse ušlehejte smetanu ke šlehání do tuhých špiček.

  9. Postupně vmíchejte karamelovou směs do ušlehané smetany, opatrně a lehce míchejte až do hladkého spojení.

  10. Krém nanesete na zcela vychladlý dort. Dort můžete ještě ozdobit karamelovou polevou a posypat zrnkovou kávou.

  11. Nechte dort odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny (ideálně déle) před servírováním, aby se chutě propojily a dort ztuhl.

  12. Nakonec si dort pochutnejte!